Jak získat svůj byt?

Člověk není jak známo hlemýžď. A i když je to určitě ve většině ohledů dobře, i když jsme na tom my lidé v porovnání s hlemýždi v mnoha ohledech lépe, jedno můžeme těmto drobným tvorům závidět. A sice to, že se mezi nimi nevyskytují bezdomovci. Každý hlemýžď prostě má svůj domeček, se kterým přichází na svět. Což pro nás lidi není typické. My většinou nemáme bydlení jisté, dokud si ho nepořídíme, což není rozhodně nic jednoduchého.

Pořízení si nějakého domu nebo bytu by sice mohlo být jednoduché, ale tak by tomu bylo jedině v případě, že bychom byli natolik dobře finančně zaopatření, abychom si mohli takovou nemovitost koupit. A tolik peněz mnozí z nás zkrátka nemají. A kdyby měli čekat, než si dost našetří, nemuseli by se nikdy bydlení ve svém dočkat. Protože je tu draho a ceny nemovitostí šplhají vzhůru často rychleji než úspory lidí.

stovky dolarů

A jak si tedy bydlení zajistit? Kde vzít prostředky na koupi aspoň nějakého bytu?

Někdy pomůže hypotéka, díky které si člověk koupí svůj byt do vlastnictví. To se dá nějaká nemovitost do zástavy, získají se peníze na koupi zvolené nemovitosti, a pak už se jenom po dlouhá léta splácí.

Ovšem stejně jako u jiných půjček není ani u hypoték nikdy jisté, že žadatel o takovou finanční pomoc uspěje. Je tu totiž pochopitelně nutné prokázat i schopnost půjčené peníze vrátit. A to je při částkách, které se za vlastní bydlení platí, nejednou nemožné.

stovky v ruce

A co když tedy člověk nedostane hypotéku na koupi soukromého bytu? Pak to může zkusit třeba u nebankovní společnosti a koupit si aspoň byt družstevní. Ona je totiž hypotéka na družstevní byt často mnohem dostupnější. Bývá sice o něco dražší a půjčuje se jenom menší podíl z ceny, která se za takový objekt musí zaplatit, ale vzhledem k nižší ceně družstevních bytů si může půjčit více lidí. Protože se menší částka snáze splácí. A pak je hned kde bydlet.